Hrvatsko tržište 'clouda' teško tek 10 milijuna kuna

Bez autora
Jan 27 2011

Vrijednost hrvatskog tržišta računarstva u oblaku (cloud) u 2009. godini iznosio je tek oko 10 milijuna kuna, a ni prošle godine nije bilo puno veće. Domaće tržište softvera u 2010. godini palo je za pet posto, a prema IDC-ovoj prognozi, nešto slično moglo bi se dogoditi i ove godine, jer će rasti samo prodaja osobnih računala i pametnih telefona. Udjel 'oblaka' u globalnoj IT-potrošnji snažno će rasti. Očekuje se da će vrijednost javnih IT-usluga 'u oblaku' 2014. godine doseći 55,5 milijardi dolara. Ove godine to će tržište u svijetu biti teško 29 milijardi dolara. No, što se domaćeg tržišta tiče, lokalne IT-tvrtke općenito još uvijek nisu iscrpile postojeće poslovne modele, odnosno tek je nekolicina njih prisutna na tržištu s rješenjem temeljenim na računarstvu u oblaku. Naime, kako se čulo, cloudnig je već nekoliko godina u globalnim okvirima glavni tehnološki trend, no prava revolucija se tek očekuje.

Hrvatsko tržište 'clouda' teško tek 10 milijuna kuna»Vrijednost hrvatskog tržišta računarstva u oblaku (cloud) u 2009. godini iznosio je tek oko 10 milijuna kuna, a ni prošle godine nije bilo puno veće«, kazao je u četvrtak Boris Žitnik, direktor i glavni analitičar tvrtke IDC Adriatics, na konferenciji IDC Cloud Computing 2011.

Dodao je da je domaće tržište softvera u 2010. godini palo za pet posto, a prema IDC-ovoj prognozi, nešto slično moglo bi se dogoditi i ove godine, jer će rasti samo prodaja osobnih računala i pametnih telefona. Žitnik je napomenuo da će udjel 'oblaka' u globalnoj IT-potrošnji snažno rasti. Očekuje se da će vrijednost javnih IT-usluga 'u oblaku' 2014. godine doseći 55,5 milijardi dolara. Ove godine to će tržište u svijetu biti teško 29 milijardi dolara.

No, što se domaćeg tržišta tiče, lokalne IT-tvrtke općenito još uvijek nisu iscrpile postojeće poslovne modele, odnosno tek je nekolicina njih prisutna na tržištu s rješenjem temeljenim na računarstvu u oblaku. Naime, kako se čulo, cloudnig je već nekoliko godina u globalnim okvirima glavni tehnološki trend, no prava revolucija se tek očekuje. Sven Marušić, direktor tvrtke InfoCumulus, kazao je da vjeruje da će tradicionalni poslovni modeli mnogih tvrtki biti globalno pod velikim pritiskom budući da cloud-dobavljači nemaju povijesnog naslijeđa koje treba štititi.

Naime, model infrastrukture kao usluge već je počeo ozbiljno nagrizati tržišni udjel velikih hardverskih dobavljača, dok je softver kao usluga dominantan strateški model divova kao što su Microsoft, Oracle, IBM ili SAP.

Marušić je istaknuo da infrastruktura kao usluga na neki način kanibalizira njihovu postojeću ponudu, pa će biti interesantno gledati razvoj situacije i tranzicijske strategije tih tvrtki.

Kako se čulo, i lokalne tvrtke mogle bi se pojaviti kao konkurencija globalnim igračima, jer clouding omogućuje pojavu sasvim novih tvrtki koje puno učinkovitije upravljaju troškovima proizvodnje. Dakle, može se očekivati da će se tijekom ove godine vidjeti prve značajne ponude i marketinške kampanje na hrvatskom tržištu, pogotovo one telekomunikacijskih operatera, koje vide računarstvo u oblaku kao sljedeću nišu za širenje poslovanja. Marušić smatra da hrvatsko IT-tržište ne bi trebalo biti drukčije od drugih zemalja, jer računarstvo u oblacima pomaže da tvrtka potroši manje za IT-usluge. Kako se čulo, iznajmljivanje IT-infrastrukture, odnosno njezino davanje na upravljanje drugim tvrtkama, moglo bi biti posebno zanimljivo turističkom sektoru zbog sezonskog poslovanja od nekoliko mjeseci godišnje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik